Symposium

EENnacoma symposium: Met wind in de zeilen

naar passende zorg voor mensen met ernstig niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Op donderdag 8 juni heeft EENnacoma-symposium: Met wind in de zeilen: naar passende zorg voor mensen met ernstig niet aangeboren hersenletsel (NAH). De dag begon met een indrukwekkend ervaringsverhaal van twee naasten over de impact van ernstig NAH en de ervaringen in de zorgketen.

Dr. Jan Lavrijsen dook samen met ons de geschiedenis van de onderzoeksgroep Niemand tussen Wal en Schip in. Vanuit de missie van toen werd toegelicht waar we vandaan kwamen, waar we nu staan en welke nieuwe uitdagingen er zijn om niemand buiten de boot te laten vallen.

DSC00209
Linkedin 4
Linkedin1

Vervolgens is Sander Ranke, netwerkcoördinator van EENnacoma, in gesprek gegaan met Dr. Liselotte de Boer, Suzanne Egelmeer, Jesse Smit en dr. Henk Eilander. Dit psychologenpanel is werkzaam in de verschillende fases van de zorgketen. De sessie gaf een mooi beeld over de ervaringen van de psychologen binnen de verschillende fases van de keten en wat het netwerk voor hen heeft betekend. Na afloop van het panelgesprek bood dr. Willemijn van Erp een blik in de uitdagingen en kansen voor academisch ingebedde zorg voor mensen met ernstig NAH.

Als afsluiting van het ochtendprogramma stonden wij stil bij een nieuwe mijlpaal binnen het netwerk: de erkenning van het Doelgroepnetwerk voor mensen met LBS. Jarenlange voorbereiding en toewijding heeft geleid tot succesvolle visitaties van betrokken expertisecentra, het kenniscentrum LBS en het doelgroepnetwerk. Door het bereiken van deze mijlpaal sluit een periode van transitie en staan we aan het begin van een structurele fase. Dit bijzondere moment is uitgebreid gevierd.

IMG 20230615 WA0013
Linkedin2
IMG 20230615 WA0012

In de pauze kregen de bezoekers uitgebreid de tijd om te netwerken, over het kennisfestival te lopen en de zeer bijzondere tentoonstelling ‘De ontmaskering van hersenletsel’ te bekijken. Om de bewustwording van de impact van hersenletsel te ‘ontmaskeren’ hebben patiënten, naasten en zorgverleners speciaals voor deze tentoonstelling hen verhaal geschilderd.

IMG 20230615 WA0043
IMG 20230615 WA0038
IMG 20230615 WA0042

Na de pauze is het programma verder gegaan met een drietal interessante break-out sessies en als afsluiting van de dag stond er nog een plenaire sessie van Prof. dr. Steven Laureys op het programma. In deze sessie vertelde hij over zijn zoektocht naar bewustzijn en over wat en waar deze reis hem de laatste 10 jaar heeft gebracht.

Wij willen iedereen bedanken voor de prachtige dag en wij hopen jullie volgende keer weer te mogen ontvangen op het EENnacoma symposium!