Kennis

< Terug

Langdurig bewustzijnsverlies na ernstig traumatisch hersenletsel bij kinderen en jongeren in Nederland: Incidentie, Vroege Intensieve Neurorevalidatie en langetermijn functioneren.

Heutink, M., Eilander, H.J., de Kort, P.L.M., & Schouten, E.J.

1 februari 2007

Samenvatting

Vanaf 1987 worden in Revalidatiecentrum Leijpark te Tilburg kinderen en jongeren in een vegetatieve of laagbewuste toestand na ernstig hersenletsel behandeld in het programma Vroege Intensieve Neurorevalidatie (vin-programma). Rondom het vin-programma is evaluatieonderzoek uitgevoerd waarbij het betrouwbaar vaststellen van herstel van bewustzijn, het vaststellen van de incidentie van kinderen en jongeren met langdurig bewustzijnsverlies na traumatisch hersenletsel in Nederland en herstel van bewustzijn en langetermijnfunctioneren van kinderen en jongeren na opname in het vin-programma centraal stonden.

Om de bewustzijnstoestand van mensen met bewustzijnsverlies na ernstig hersenletsel vast te stellen, is de Post-Acute Level Of Consciousness scale (paloc-s) ontwikkeld, en betrouwbaar en valide bevonden In totaal werden in 23 grote ziekenhuizen 42 patiënten gevonden die ernstig traumatisch hersenletsel hadden opgelopen in
een periode van tweeënhalf jaar en die na één maand nog niet bij bewustzijn waren gekomen. Twaalf daarvan zijn niet opgenomen in het vin-programma. Dit aantal is veel minder dan meestal wordt aangenomen.

Bij opname in het vin-programma was driekwart van de patiënten in vegetatieve toestand en bij ontslag was een vergelijkbaar percentage in laagbewuste samenhangende toestand of bewust. Gemiddeld drie jaar later bleek dat de patiënten die geen herstel lieten zien gedurende de behandeling ook op lange termijn weinig tot geen herstel vertoonden. De patiënten die bij ontslag uit het programma in een laagbewuste samenhangende of bewuste toestand verkeerden, bleken een redelijk niveau van zelfstandigheid te hebben bereikt.