Kennis

< Terug

Bundel de krachten voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel

van Erp, W., Visser-Meily, A., Lindhout, M., & Meijer, J.

8 september 2022

Inleiding

De behandeling van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel is versnipperd. Het zou voor deze patiënten veel beter zijn als de betrokken artsen – revalidatieartsen en specialisten ouderen­geneeskunde – hun aanbod integreren.

Fatima, een sportieve 42-jarige vrouw die alleen woont en fulltime werkt als managementsecretaresse, krijgt een hersenbloeding. Ze heeft een halfzijdige verlamming links en cognitieve stoornissen. Op dag vier verslechtert haar alertheid, wat het gevolg blijkt van een hydrocefalus.

Er wordt een drain geplaatst, wat nauwelijks ver­­betering oplevert. Twee weken later is de verlamming onveranderd en kan Fatima maximaal een halfuur achtereen in een rolstoel zitten.

De revalidatiearts vindt haar niet geschikt voor medisch-specialistische revalidatie. De specialist ouderengeneeskunde neemt haar op: Fatima komt op een afdeling voor geriatrische revalidatie terecht. De eerste weken blijft ze matig alert en ontwikkelt ze een spitsvoet, waardoor staan heel moeilijk wordt. Drie maanden na de beroerte is ze in staat hele dagen in de rolstoel te mobiliseren, maar heeft ze nog steeds veel zorg nodig; ontslag naar huis is niet aan de orde. De tijd die voor revalidatie beschikbaar is, is echter voorbij, terwijl Fatima daar juist nu aan toe is.